įgūdžių spragų analizė

Įgūdžių spragų analizė

Kas yra įgūdžių spragų analizė ir kam ji reikalinga?

Įgūdžių spragų analizė padeda įvertinti darbuotojų turimus darbo įgūdžius ir atrasti, kuriuos įgūdžius reikėtų patobulinti. Nepriklausomai nuo įmonės dydžio, įgūdžių spragų analizė svarbi norint įvertinti vykdomos veiklos trūkumus, išsiaiškinti, ar visi darbuotojai turi tinkamą kvalifikaciją darbui. Atlikus analizę ir nustačius aiškius trūkumus, paprasčiau rasti tinkamą sprendimą situacijai pagerinti.

Įgūdžių spragų analizės atlikimas įmonėje užima laiko ir reikalauja pastangų. Siekiant palengvinti šį procesą pateikiame šabloną, kurį galite naudoti analizei atlikti. Šabloną galite rasti čia – Įgūdžių spragų analizės šablonas.

Kaip atlikti įgūdžių spragų analizę?

1. Sudarykite aktualių įgūdžių sąrašą

Susirašykite visus įgūdžius, kuriuos norite įvertinti šios analizės metu, įgūdžiai turėtų būti konkretūs ir išmatuojami. Apsispręskite, ar vertinsite konkretų skyrių, ar visą darbovietę. Pasirinkite vertinimo laikotarpį, kurio metu atliksite analizę ir stebėsite darbuotojus. Tuomet kiekvieną įgūdį įvertinkite pagal svarbumą. Atkreipkite dėmesį, kad skirtingiems skyriams, gali būti svarbūs skirtingi įgūdžiai. Pavyzdys:

įgūdžių svarbumo pavyzdys

2. Įvertinkite darbuotojus, pagal kiekvieną įgūdį

Antras etapas – įvertinti darbuotojus. Šiame etape labai svarbu, kad darbuotojus vertintų gerai juos ir jų kompetencijas žinantis žmogus, pavyzdžiui – skyriaus vadovas. Darbuotojų įgūdžiai vertinami balais, tad apsibrėžkite, ką kiekvienas balas reiškia, kad visi darbuotojai gautų tinkamą įvertinimą. Atkreipkite dėmesį – kuo labiau kvalifikuotas darbuotojas, tuo aukštesnį balą jis gauna. Pavyzdys:

įgūdžių vertinimo pavyzdys

3. Identifikuokite darbuotojų įgūdžių spragas

Šioje dalyje puikiai pasitarnauja įgūdžių spragų analizės šablonas. Sudėję turimus duomenis apie darbuotojų įgūdžius, matome darbuotojų stipriąsias ir silpnąsias puses. Galime palyginti darbuotojus su kitais komandos nariais, įvertinti jų reitingus ir identifikuoti įgūdžių spragas. Pavyzdys:

įgūdžių spragų analizės pavyzdys

Žalia spalva ir žemesniu balu pažymėti langeliai parodo darbuotojus, kurių reitingas didesnis už vidutinį komandos reitingą. Raudona spalva ir aukštesniu balu pažymėti langeliai parodo darbuotojus, kurie turi įgūdžio spragą. Šalia kiekvieno įgūdžio yra laukelis pastaboms. Jame patogu pasižymėti kokį sprendimo būdą taikysite darbuotojams, kurių įgūdžius reikia patobulinti.

4. Identifikuokite komandos įgūdžių spragas

Atlikus įgūdžių spragų analizę individualiai, kiekvieno darbuotojo lygmeniu, verta atlikti ir visos komandos analizę. Nusistatykite, koks turėtų būti norimas komandos rezultatas konkrečiam įgūdžiui ir pagal ankstesnės analizės įgūdžių vidurkius matysite, kurioje srityje reikia pasitempti. Pavyzdys:

įgūdžių spragų analizės pavyzdys

Įgūdžių spragų analizė padės suprasti, kuriose srityse galite tobulėti ir mokyti savo darbuotojus, taip sukurdami stipresnę komandą ir pasiekdami geresnių rezultatų. O pasinaudojus šablonu, analizę atlikti daug paprasčiau, tad daugiau laiko galite skirti darbuotojų kvalifikacijai kelti.

chevron_left